Prikaz cen na spletnih trgovinah

Pri prodaji preko spletne trgovine je potrebno nastaviti tudi izgled prikazanih cen. In tukaj je več opcij. Lahko se prikazujejo le redne cene ali pa npr. redna in spletna cena. Ali pa npr. redna in cena s popustom. Ali pa npr. običajna cena, redna cena, klubska cena, cena s popustom, ipd.

Doda se lahko še, kakšen je prihranek – bodisi v evrih bodisi v odstotkih ali pa kar oboje. In na koncu se zgodi, da vse skupaj sploh ni več pregledno in kupca le še zmede in ne ve, kje je. Določene cene se lahko tudi prečrtujejo, izpisujejo v barvah, odebeljeno ali kako drugače in zmeda je popolna.

Dodati je potrebno še obveznosti, ki jih narekuje zakon – in potem tudi trgovec ne ve več, kaj bi bilo bolje prikazati in kaj ne, ter kaj sploh sme in kaj ne. Velikokrat se zgodi tudi, da so spletne strani le podaljšek prave trgovine in potem tiste cene na spletu ne odražajo vedno vseh možnosti, ki jih je lahko deležen kupec v trgovini. Tako npr. ne more dobiti kakšnega darilca ali pa se s prodajalcem bolj osebno kaj dogovoriti – tudi za kakšen popust.

Spet po drugi strani pa je preko spleta vse kljub temu preglednejše, kot v kakršnikoli fizični trgovini, kjer je potrebno dobesedno hoditi med policami, ter si nekako zapomniti vse podatke, da bi lahko ugotovili, kako se primerjajo izdelki cenovno ali kako drugače. Ni namreč možnosti, da bi si po svoje “razvrstili” prikaz izdelkov. Na pamet pa si lahko zapomnimo le malo podatkov. Še toliko manj, če nam na vsakem koraku sledi prodajalec.

Slednji se tega zavedajo, želijo nas voditi pri nakupni odločitvi – in pravzaprav nam lahko pomagajo, a obenem smo njim tudi prepuščeni na milost in nemilost, saj je veliko kupcev neukih in nepoučenih, kar prodajalcem omogoča, da jih zlahka zavedejo. Tako lahko zaključimo, da so v povprečju spletne trgovine, kljub dostikrat zmedenemu prikazu cen in drugih podatkov, še vedno bolj pregledne kot fizične trgovine.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !